Siri van Apple is NIET hetzelfde als de Google Assistant

Bij veel van onze klanten begint het gesprek met de vraag of de Google Assistant hetzelfde is als Siri van Apple. Hoewel het allebei Nederlandstalige voice assistants zijn die vragen beantwoorden, is er een wereld van verschil. Het meest belangrijke: Apple houdt haar platform vooralsnog voor zichzelf. Dit terwijl Google juist bouwt aan een ecosysteem en via haar platform ook derden toegang geeft. Zo kun je als organisatie een eigen voice app ontwikkelen en toegankelijk maken via het Google platform. Ideaal om een boost te geven aan klantbediening.

Hoe werkt een eigen voice app?

De Google Assistant geeft net als Siri antwoord op een heleboel veelvoorkomende vragen. Welke datum is het, zet mijn wekker om zeven uur of hoe hoog is de Mont Blanc? Maar vraag je Siri om te praten met Albert Heijn dan krijg je nul op het rekest. Terwijl de Google Assistant je dan ‘doorverbindt’ naar Albert Heijn waar je vervolgens bijvoorbeeld je boodschappenlijstje kunt bijhouden of kunt checken hoe laat de bezorger met jouw boodschappen voor de deur staat. Uiteraard is het niet Google die voor iedere organisatie een eigen voice app bouwt. Dat initieer je als organisatie zelf en desgewenst helpen wij je er graag bij.

Smart Home Control via de Google Assistant

Een tweede belangrijk verschil tussen de voice assistant van Apple en die van Google is de wijze waarop apparaten via deze assistant kunnen worden aangestuurd. Nu steeds meer apparaten in en om onze woning met voice kunnen worden bediend, speelt Google hierop slim in. De ambitie: het centrale controle paneel worden voor alle apparaten in en om je woning. Met Siri is ook dit nog niet mogelijk. Overigens moet ik hierbij wel vermelden dat Amazon in Amerika de échte koploper is als het gaat om Smart Home Control. Maar aangezien Alexa van Amazon de Nederlandse taal nog niet beheerst laten we deze partij verder buiten beschouwing.

Is de Google Assistant dan zoveel beter dan Siri?

Dat hangt er natuurlijk helemaal vanaf waarvoor je de voice-toepassing wilt gebruiken. Een belangrijk voordeel van Siri is dat het voor iedereen toegankelijk is. Google stelt als voorwaarde voor het gebruik van de Google Assistant dat gebruikers een app downloaden en een Google-account aanmaken. Dat is nog best irritant, al hangt het verdienmodel van Google hiermee ongetwijfeld nauw samen. Bovendien lijkt het erop dat ook Apple haar platform gaat openstellen voor derden. Met de recente overname van PullString heeft Apple een startup gekocht die bedrijven helpt om voice-applicaties te bouwen voor Amazon Alexa en Google Assistant. Daar blijft het vast niet bij…

 

Carla Verwijmeren
Smartvoices

Smartvoices is gespecialiseerd in de conceptuele ontwikkeling en technische realisatie van voice apps die het leven van consumenten leuker én gemakkelijker maken.