Praten we in de toekomst meer met apparaten dan met onze partner?

Bij spraaktechnologie denk je al snel aan het navigatiesysteem van je auto, de smart speaker op je aanrecht of de digitale assistent in je mobiele telefoon. Maar de tech-industrie ontwikkelt zich snel verder op het gebied van voice command devices (VCD). Daar zien we een snelle opkomst van onder andere Smart Home-oplossingen en toepassingen ‘on-the-go’. Er zijn onderzoeken die voorspellen dat we in de toekomst meer praten met apparaten dan met onze partner. Spraak wordt steeds meer een commodity, al is het nog wel even wennen om tegen je televisie, koelkast of voordeur te praten. Graag neem ik je mee in een aantal interessante cases die al op de markt zijn of binnenkort worden geïntroduceerd.

Creëer een experience: de slimme wc

Het bedrijf Kohler kwam tijden de Consumer Electronics Show (CES) 2019 in Las Vegas met een grote boodschap: het allereerste toilet met ingebouwde voice assistant. De oplossing biedt veel meer dan alleen een aantal functionele toepassingen. Zoals het doorspoelen van je toilet zonder een knop aan te raken. Wat op zich trouwens al handig is. Er zijn weinig mensen die eerst hun handen wassen en pas daarna het bedieningspaneel gebruiken… Nee, Kohler dacht ook na over de vraag hoe je van een toiletbezoek een ware experience kunt maken. Met je stem zet je daarom je favoriete muziek aan en creëer je de gewenste sfeerverlichting. In de nacht op zoek naar de lichtknop is dus verleden tijd. En dat geldt ook voor de koude wc-bril, want met een voice-commando wordt de wc-bril alvast voor je opgewarmd.

Betekenisvol: het voice activated slimme bed

De eerste experimenten met een spraakgestuurd bed startte enkele jaren geleden, in een ziekenhuis. Met een voice interface kan de patiënt zelf de stand van het bed bepalen. Een prachtige manier om het comfort van de patiënt te verbeteren. Vooral omdat deze zich soms bezwaard voelt om hulp in te roepen om comfortabeler te liggen. Hiermee ontlast het ook het personeel van het ziekenhuis. Uiteraard blijft deze technologie niet meer beperkt tot ziekenhuizen. De eerste voice-activated slimme bedden voor thuis zijn een feit. De juiste houding, verlichting, muziek… je stelt het allemaal in met je stem. En het gaat zelfs nog een stap verder, er wordt gewerkt aan slimme bedden die met je meedenken. Ze kunnen bijvoorbeeld een analyse maken van je slaappatroon en hier advies over geven. Zo draagt het bij aan oplossingen op het gebied van slapeloosheid of snurken. Het werkt allemaal nog niet perfect, maar geeft wel gevoel bij de richting die we opgaan.

Handig: je auto instellen met spraaktechnologie

Recent bracht ik bij de Universiteit Twente een bezoek aan 20Faces. Het bedrijf loopt voorop op het gebied van gezichtsherkenning. Denk aan toegangspoortjes bij voetbalstadions of de douane en het unlocken van je laptop of telefoon. Dan gaan mijn gedachten natuurlijk al snel richting spraaktechnologie. In-car-speech recognition is overigens al een feit, de Google Assistant maakt straks deel uit van het standaard pakket van een nieuwe auto. Handsfree bellen, verkeersinformatie opvragen of muziek opzetten is al geen fictie meer. Wij zien echter ook veel mogelijkheden voor outside-the-car-speech recognition. Want hoe handig zou het zijn wanneer je tegen je auto kunt zeggen dat je over een paar minuten vertrekt, en hij op basis van de herkenning van jouw stem alvast alle instellingen (stoel, spiegels, favoriete radiozender, temperatuur) instelt? Wij hebben het nog niet live gezien, maar ongetwijfeld wordt hieraan ergens ter wereld al volop gewerkt.

Voice connects everything: your phone, your house, your family

In de toekomst praten we meer met apparaten dan met onze partner. Hiermee gaat voice een serieuze rol spelen in het contact tussen organisaties en hun klanten. Niets is zo intuïtief als spraak. Consumenten ervaren in toenemende mate het gemak hiervan en zullen steeds meer verwachten van de voice experience van organisaties. Tijd voor een goed doordachte strategie, als je tenminste de toekomstige positie van jouw organisatie wilt veiligstellen. Wie is als eerste in staat om binnen jouw segment de toppositie te veroveren op de voice-platformen van Google of Amazon? Jij?

 

Carla Verwijmeren
Smartvoices

Smartvoices is gespecialiseerd in de conceptuele ontwikkeling en technische realisatie van voice-diensten die het leven van consumenten leuker én gemakkelijker maken.